Var Mısınız "Hanım"lığı Parlatmaya?


Kadın değil hanım. Niçin?

Son yıllarda “bayan değil kadın” mottosu revaçta. Teknik olarak cinsiyetlerden bahsetmek istendiğinde kullanılan iki kelime var (-dı, yani eskiden iki idi, şimdi durumlar biraz çetrefilli, neyse). Bu kelimeleri hepimiz biliyoruz; kadın ve erkek. Kişinin eşey kimliğinin ne olduğunu, cinsel özelliğini anlatan kelimeler. Tabii ki bunlar yerine kullanılan alternatif kelimeler de var ve kadınlar söz konusu olduğunda kullanılan bu alternatifler çok çeşitli arka planlar barındırıyor.

Toplumda “bayan”, “hanım” veya “hanımefendi” diye anıldıklarında cinsiyet kimliklerinin bir tarafa itildiğini düşünen bir grup XX kromozomlu, feminist söyleme sahip görünen kişiler var. Bu şekillerde anılmaya oldukça tepkililer. Yani geleneksel toplum bir cinsiyet biçimi olarak açıkça kadın demeyi “ayıp veya mahrem” olarak görüyormuş da bunun için kadının kadınlığını dile getirmeye utanıyor ve daha kibar, uygun, örtülü olacağını düşündüğü için bayan, hanım gibi kelimeler kullanıyormuş. Bu bir hata imiş, kadını indirgemeye, arka plana itmeye, kadınlık sanki ayıp bir şeymiş gibi göstermeye yönelikmiş. Böyle olduğunda kendi öz kimlikleri ile “kadın” olmuyormuş da “yenge, bacı, abla, teyze” gibi şeyler oluyorlarmış. Sanki korunmaya muhtaç şeylermiş gibi(!)
Image result for XX kromozom
Ben kendi adıma bunda bir beis görmüyor, toplumun kadına saygı duyup cinsiyet özelliğini dahi açıkça ağzına almaya ar etmesini bir erdem sayıyorum. Onu, evet, korunmaya muhtaç yetersiz biriymiş gibi değil ama bir kıymetli mücevhermiş gibi korumaya çalışmasını, özel alanına girmekten haya etmesini çok önemli buluyorum. Sokakta erkekler beni öz bacısı, ablası, yengesi gibi gördüğü zaman tecavüzlerin de, kadın cinayetlerinin de bir nebze azalacağını düşünüyorum. (evet, ekstrem ahlaksızlık örnekleri geleneksel toplumda da vardı, modernde de olacak ama onlar lütfen uç örnekler olarak kalsın, ağzımıza, dilimize, mahallemize pelesenk olmasın.)

Birisi bana daha saygın göründüğünü düşündüğü için bayan dediğinde rahatsız olmuyor, bunu takdir ediyorum. “Kadın”lığım ile değil, biyolojik yönümle değil, cinsiyet kimliğim ile değil, toplumda saygın bir yeri olan “hanım” kişi yönümle görülmekten rahatsız olmuyor, bunun Kuran ve Sünnet’te öğretilen edep ve ahlaka daha çok uyduğunu düşünüyorum. Bizler kendimizi hanım hissettikçe toplumun da bize daha çok saygı ve ifade alanı sunacağını düşünüyorum. (Eğer istenen/aranan bu ise)

Birisi size saygı göstermeye ve sizi ablası, anası, bacısı gibi anlam dolu noktalara koymaya çalışırken, ısrarla hayır ben bunu istemiyorum diye diretmek de bir modern zaman handikapıdır diye düşünüyorum.

Ve toplumun iyileşmesinin, hanımların iyileşmesi üzerinden olacağını,
Toplumun eğitilmesinin, hanımların eğitilmesi üzerinden olacağını,
Ev’in, Aile’nin güçlenmesinin, hanımların güçlenmesi üzerinden olacağını,
Gençlerin parlamasının, hanım gibi hanımların parlaması üzerinden olacağını düşünüyorum.

Var mısınız hanımlığı parlatmaya?



Foto: Kaynak

Yorumlar

  1. Harika bir yazı ve bakış açısı mervecim yüreğine kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Maşallah çok doğru bir mesele hususnda bilgilendirdiniz bizleri.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Almanya gezisi, Stuttgart ve Ludwisburg, 1.5.18

Waldorf Yöntemiyle Çocuğumu Büyütüyorum Kitabı Hakkında

Ayarlarla Oynamak, Oyuncak Müzesi-2